Nadpis vyjadřuje český překlad vědeckého článku amerických autorů Lescinsky et al., který letos v říjnu otiskl prestižní časopis Nature Medicine (Health effects associated with consumption of unprocessed red meat: a Burden of Proof study; Nature Medicine 2022; vol. 28, 2075-2082). Studie nepotvrdila mnohé dosud publikované, ale nejednoznačné závěry, které poukazovaly na nepříznivé účinky konzumace červeného masa na zdraví člověka. Níže uvádíme některé závěry výše zmíněné studie.

Charakterizace potenciálních zdravotních účinků po vystavení rizikovým faktorům, jako je konzumace červeného masa, je zásadní pro informování o zdravotní politice a praxi. Předchozí meta-analýzy hodnotící účinky příjmu červeného masa přinesly smíšené nálezy a formálně nehodnotily sílu důkazů. Autoři provedli ve zmíněné studii systematický přehled a použili meta regresi, aby vyhodnotili vztahy mezi spotřebou nezpracovaného červeného masa a šesti potenciálními zdravotními následky. Autoři našli slabé důkazy o souvislosti mezi konzumací nezpracovaného červeného masa a kolorektálním karcinomem, rakovinou prsu, cukrovkou 2. typu a ischemickou chorobou srdeční. Navíc nebyl nalezen žádný důkaz o souvislosti mezi nezpracovaným červeným masem a ischemickou mrtvicí nebo hemoragickou mrtvicí. Ve studii bylo také zjištěno, že zatímco riziko pro šest výsledků v analýze bylo minimalizováno při příjmu 0 g nezpracovaného červeného masa za den, 95% interval nejistoty, který zahrnoval heterogenitu mezi studiemi, byl velmi široký: od 0 do 200 g/den. I když existují určité důkazy, že konzumace nezpracovaného červeného masa je spojena se zvýšeným rizikem výskytu onemocnění a úmrtností, je to slabé a nedostatečné k tomu, aby bylo možné učinit silnější nebo průkaznější doporučení. K lepšímu pochopení a kvantifikaci vztahu mezi konzumací nezpracovaného červeného masa a chronickými nemocemi je zapotřebí důkladnější a podložený výzkum.