Server genesus.com přinesl pravidelnou zprávu o situaci na trhu podle své ředitelky pro Španělsko, Portugalsko a Itálii Mercedes Vegy. Navzdory postupnému poklesu hmotnosti v posledních týdnech došlo v 31. týdnu k znatelnějšímu poklesu. Podle údajů z Mercolleida se průměrná hmotnost vepřového jatečně upraveného těla (JUT) snížila o 940 gramů a živá hmotnost o 1 kilogram. Za posledních 10 týdnů se hmotnost JUT snížila o téměř 5 kilogramů, v současnosti činí 89,84 kg (JUT) a 116,41 kg u živé hmotnosti jatečných prasat.

Jako obvykle je v tomto ročním období nejnižší nabídka, ale poptávka také není vysoká. Ceny zůstaly stabilní. Po jedenáct týdnů (od posledního březnového týdne do června) se ceny držely na 1,80 euro/kg živé hmotnosti a postupně se zvýšily na 1,85 euro/kg živé hmotnosti, kde se držely poslední čtyři červencové týdny.

Sektor selat čelí určitým problémům, nikoli kvůli vysokým cenám, které nedávno klesly na 54 EUR plus prémie za 20 kg selata. Naléhavá potřeba výkrmových prostor vede k tomu, že farmáři musí prasata naráz vyskladnit. Pokud jde o výrobní náklady, výhled zůstává pozitivní. Pro producenty jatečných prasat i přes stávající problémy zůstává letošní rok ziskovým.

Množství zpracovaných prasat se v 31. týdnu ve Španělsku zvýšilo, nikoli kvůli vyšší poptávce, ale protože produkce potřebuje prostor pro selata a masný průmysl akceptoval tuto vyšší nabídku, aby optimalizoval náklady pokrytím fixních nákladů. Při současných cenách není pro průmysl ekonomické mrazit vepřové maso. Spotřeba vepřového však může ve Španělsku v srpnu mírně vzrůst kvůli cestovnímu ruchu.

Podle údajů španělského Ministerstva zemědělství bylo od ledna do května poraženo 22,5 mil. kusů prasat oproti 22,4 mil. ve stejném období loňského roku, což představuje nárůst o 0,61 %. V JUT to bylo 2,129 mil. t oproti 2,100 mil. t, což představuje nárůst o 1,36 %. Španělský sektor vepřového masa se ve srovnání se zbytkem EU nadále vyvíjí. Španělsko a Francie mají nejvyšší ceny, zatímco Německo a severní a východní země EU mají ceny nižší, s rozdílem 15–20 centů/kg živé hmotnosti. Dánsko je mnohem nižší. Belgie a Nizozemsko postupují s novými dotovanými programy pro trvalé uzavírání farem. Produkce se snižuje, ale nadále nabízejí selata, protože první zavírané farmy jsou výkrmny, teprve pak následují farmy s prasnicemi. Tento trend znamená, že zatímco celková produkce EU klesá, Španělsko pokračuje ve své produkci na současné úrovni. V důsledku toho bude španělské odvětví vepřového masa klíčové pro zásobování EU.