Celková spotřeba masa a masných výrobků na obyvatele v Nizozemsku pro rok 2020 byla 75,9 kg (přepočet na hmotnost jatečně upraveného těla, což odpovídá hodnotě „spotřeba masa na kosti“). V roce 2020 nizozemští spotřebitelé snížili meziročně spotřebu masa o 1,9 kg, což je největší pokles za posledních 15 let.

Pokles byl pozorován především ve třech hlavních kategoriích masa: drůbeží maso (minus 0,8 kg), vepřové maso (minus 0,5 kg) a hovězí maso (minus 0,4 kg). Údaje z roku 2020 ukazují pokles spotřeby masa poprvé od období 2010-2016. Pokles o téměř 2 kg za jeden rok je téměř stejně vysoký jako sumární propad mezi lety 2010 a 2016. Omezení, zavedená v Nizozemsku během prvních vln pandemie, tento klesající trend urychlila, ačkoli spotřeba masa v domácnostech vzrostla. V roce 2020 prodaly supermarkety a řeznictví o 24,6 milionu kilo více masa než v roce 2019. Tento nárůst lze přičíst především prodeji masa (přes 23,3 milionu kilogramů), u masných výrobků došlo ke snížení prodeje (téměř 1,3 milionu kilogramů).

Jzk