Podle španělského svazu zpracovatelů masa Asociación Nacional de Industrias de la Carne de España (ANICE) funguje v zemi 3 404 firem v oboru. Jak se lze dočíst v květnovém vydání časopisu Fleischwirtschaft, ročně vyprodukují ve Španělsku více jak 7 milionů t masa a 1,4 mil. t masných výrobků. Vloni tamní obor zpracování masa dosáhl obratu ve výši 41,3 mld. euro, což představovalo téměř 8 % meziroční nárůst. Na 11,3 mld. euro vzrostl rovněž export. V r. 2024 vyvezli Španělé vepřové maso, sádlo a vnitřnosti za 7,1 mld. euro. Objem představoval 2,52 mil. t. Španělsko je v Evropě jedničkou v produkci vepřového masa. V zemi se aktuálně chová okolo 34,4 mil. prasat. Necelá polovina jatečných prasat (41,6 %) se porazí v Katalánsku. Následují autonomní společenství Aragonie (20,7 %) a Kastilie a León (11,8 %).
Dařilo se i odvětví hovězího masa. Produkce se meziročně vloni zvýšila o 15 % na 4,64 mld. euro. Chov skotu zaujímá aktuálně podíl 17 % na celkové produkci dobytka, ale vykazuje vzestupnou tendenci.
Španělé jsou jedlíci masa. V zemi není ani 2 % vegetariánů. Podle ANICE by se měl zvýšit podíl kuřecího, vepřového a hovězího masa v obědech ve školních jídelnách. Roste také tamní spotřeba skopového masa. Domácí produkce zjevně nestačí, a tak stoupá export, především z Maroka. Nicméně Španělé skopové na druhou stranu vyvážejí, zájem mají nově v USA, na Filipínách nebo v Kanadě.