S průměrnou spotřebou okolo 100 kg masa na osobu a rok je Španělsko v této oblasti na špici v EU. Během poslední dekády se podařilo v zemi posílit produkci vepřového masa, do roku 2021 se v porovnání k r. 2012 zvýšily stavy prasat o 40,7 %. Předloni bylo ve Španělsku poraženo 58,5 mil. prasat. Tento vývoj byl možný díky industrializaci zemědělství a enormní koncentraci moderních farem pro chov prasat. Zejména produkce pro export je v současnosti ze 75 % lokalizovaná ve 2 regionech: Katalánsku (52,4 %) a Aragonii (22,6 %). Podle oficiálních údajů španělského ministerstva zemědělství dosáhla v roce 2021 produkce vepřového masa 5,19 mil. t (meziročně + 3,8 %; oproti r. 2012 + 49,6 %). Předloni vyprodukovali Španělé 967 tisíc t masných výrobků z vepřového masa, z toho bylo 58 % sušených šunek a trvanlivých salámů.
Podle Eleny Chavarría (Fleischwirtschaft 2/2023) nezůstalo Španělsko ušetřeno dalšího trendu, který lze nyní pozorovat v západních industrializovaných zemích – nárůst produkce doprovázel pokles domácí spotřeby. V r. 2021 bylo ve Španělsku zkonzumováno celkem 1,2 mil. t vepřového masa. Z toho připadlo okolo 40 % na čerstvé maso a 60 % na produkty ze zpracovaného masa (tj. masné výrobky a masné polotovary). Na osobu tak připadlo průměrně 45,4 kg. Z toho bylo 9,8 kg nakoupeno v maloobchodě jako čerstvé maso a téměř 11,7 kg v podobě masných výrobků. Zbývající množství zkonzumoval průměrný Španěl přes gastronomii a ve formě hotových pokrmů. Předloni vyvezlo Španělsko 3,09 mil. t vepřového masa (v r. 2012 okolo 1,41 mil. t) za 7,7 mld. euro. Přibližně 75 % exportu bylo prodáno v Číně, Francii, Itálii, na Filipínách, v Japonsku, Jižní Koreji a Portugalsku.
Kam