Řeznicko-uzenářské noviny – příloha časopisu Maso
První periodikum, které obor zpracování masa začal vydávat byly Řeznické listy, které byly založeny v roce 1887 na popud Klubu samostatných mistrů řeznických v Praze. Byla to reakce na novelu živnostenského řádu z 15. března 1883, která umožnila vydávání živnostenských periodik. Ten den také vyšlo první číslo pozdějšího úspěšného časopisu Živnostník, který skončil až okupací v roce 1939. Naše Řeznické listy změnily brzy název na Řeznické noviny a v roce 1911 na Řeznicko-uzenářské noviny.
Páteřním periodikem oboru byly po celou dobu Řeznicko-uzenářské noviny, které nezanikly ani za Protektorátu Čechy a Morava a pokračovaly i po válce. První kotrmelec přišel se znárodňováním velkých podniků v roce 1948 a nakonec v roce 1951 znárodněním i malých výroben a prodejen. Vydávání Řeznicko-uzenářských novin skončilo.
V roce 1992 obnovil jejich vydávání Josef Radoš coby tajemník pro nově vzniklé stavovské organizace – Společenstva řezníků a uzenářů Čech, Moravy a Slezska. Majitelem ochranné známky se stalo vydavatelství Agral vlastněné Josefem Radošem a Františkem Kruntorádem.
Předchozí přílohou časopisu Maso byly Řeznické noviny, které budou nyní nahrazeny Řeznicko-uzenářskými novinami, které se podařilo po převodu ochranné známky převést do redakce časopisu Maso a od roku 2025 se stává součástí časopisu, kde má zajištěnu nejlepší prosperitu a budoucnost. Obor zpracovaní masa vydávání Řeznicko-uzenářských novin i po řadě kotrmelců tak nakonec udržel.
Který obor, který vydavatel se může chlubit tím, že vlastní periodikum vydávané 138 let?
Příloha časopisu Maso vychází ve spolupráci s Českým svazem zpracovatelů masa (ČSZM). Obsahuje pravidelné rubriky (Info z ČSZM, Komoditní zpravodajství, reportážní články o zpracovatelích masa), rozhovory, informace o hlavních mezinárodních veletrzích v oboru (IFFA, Anuga FoodTec, Interpack), novinkách a trendech v oboru zpracování masa. V článku „Z německé řeznické kuchyně“ přinášíme výběr zajímavostí a novinek z „Allgemeine Fleischer Zeitung“ (afz). Pravidelnou součástí je i společenská kronika o významných výročích (ale i úmrtích) osobností oboru zpracování masa.
Součástí Řeznicko-uzenářských novin jsou rovněž Zprávy naší Správy, kde přetiskujeme výběr nejaktuálnějších informací a tiskových zpráv Státní veterinární správy České republiky.