Nedávno se psalo na našem webu o největších zpracovatelích masa v Německu za r. 2018. Až budeme napřesrok aktualizovat seznamy top producentů masných výrobků, o jedné změně víme už teď. Dva významní výrobci z první desítky se dohodli, že spojí síly a společným úsilím doufají získat výhod, které jim jako sólovým hráčům mohly doposud unikat. Vzhledem k jejich velikosti na trhu musel o fúzi rozhodnout také Spolkový kartelový úřad. Stalo se a spojení firem Reinert a Kemper bylo posvěceno. Společný podnik bude fungovat pod názvem „The Family Butchers“ a stane se mezi producenty masných výrobků dvojkou na německém trhu.
Oba partneři patří ve svém oboru v Německu do první pětky. Reinert, úplným názvem H. & E. Reinert Westfälische Privat-Fleischerei GmbH se sídlem ve městě Versmold dosáhl předloni tržeb ve výši 340 mil. euro. Mezi producenty masných výrobků mu patří 4. příčka, celkově se mezi německými zpracovateli masa (kam patří i samostatně působící jatky) umístil na 27. místě. O něco lépe je na tom jeho nynější partner, společnost H. Kemper GmbH & Co. KG se sídlem ve městě Nortrup. S tržbami okolo 400 mil. euro je dosavadní trojkou na trhu mezi producenty masných výrobků a celkově mezi zpracovateli masa dvacátý pátý. Výrobky Kemper můžete koupit i na českém trhu. Např. delikatesní dušená šunka značky Dulano je z tamních výrobních dílen.
Důvodem spojení sil je, jak už bylo uvedeno, snaha o lepší podmínky pro podnikání. Majitel jednoho z partnerů, Hans-Ewald Reinert k tomu pro německý Handelsblatt v prosinci loňského roku uvedl: „Náš obor je v prekérní situaci. Mnoho firem spolu zápolí na stagnujícím trhu. A nyní ještě k tomu všemu africký mor prasat v Asii, který celou branži sroloval jako tsunami.“ Důsledkem je to, že za rok 2019 skončilo odvětví produkce masných výrobků v Německu, které vykazuje celkový obrat okolo 13,6 miliard euro, ve ztrátě. „Také my jsme minulý rok poprvé za celou naši historii skončili v červených číslech,“ řekl Wolfgang Kühnl, šéf společnosti Kemper v 5. generaci vlastníků.
Firma Kemper byla založena v r. 1888 jako průmyslový podnik. V současnosti se vyznačuje vysokým stupněm automatizace a zaměstnává 1 444 lidí. Wolfgang Kühnl (38 let), profesí potravinářský technolog vzpomíná: „Můj pradědeček Hermann Kemper podal v r. 1934 patent pro elektromagnetickou levitaci, což byl základ pro Transrapid.“ Proto dnes stojí v sídelním městě Nortrup před továrnou na masné výrobky přestavěný vagón Transrapid. (pozn.: podle wikipedie je Transrapid německý železniční systém technologie maglev. Plánování systému Transrapid bylo zahájeno v roce 1969, v roce 1987 byla dokončena testovací trať u Lathenu v německém Emslandu (Dolní Sasko). V roce 1993 dosáhl na této trati Transrapid TR-07 rychlosti 450 km/h. Transrapid společně vyrábí firmy Siemens a ThyssenKrupp).
Firma Reinert byla založená v r. 1931, dává práci 1 200 lidí. Okolo 40 % produkce vyváží. Nový podnik The Family Butchres (TFB) tak bude v osmi provozech disponovat 2 600 zaměstnanci. H.-E. Reinert (56 let) však podotýká: „Musíme rychle sjednotit firemní kultury, jinak to nebude fungovat.“ Přibližně 10 % pracovních míst bude zrušeno kvůli zdvojené práci, především ve správě a prodeji. Odborníci na podnikovou ekonomii však fúzi vítají. V oboru zpracování masa v Německu v současnosti působí okolo 150 průmyslových producentů masných výrobků (mimo řemeslnou malovýrobu). Ti jsou dnes sevřeni do kleští – na jedné straně již poměrně konsolidované jatečné provozy jako dodavatelé hlavní suroviny, na straně druhé silné řetězce maloobchodních prodejen. Spojování producentů masných výrobků do větších celků je tak jediným východiskem na zlepšení podmínek podnikání. Podle propočtů odborníků bude napříště na německém trhu každý osmý salám vyrobený v závodech TFB.
Kam