Site icon Maso.cz

Produkce hovězího masa v EU klesá

Již řadu let po sobě se v EU snižuje produkce hovězího masa. Také předpověď pro letošní rok potvrzuje existující trend. Jen mírný pokles očekává pro rok 2024 nizozemská Rabobank nebo britská organizace pro podporu prodeje zemědělských produktů AHBD. Evropská komise předpokládá letos meziroční propad v produkci i spotřebě hovězího ve výši 1 %.

Stejně tak vidí situaci americké ministerstvo zemědělství USDA. Ve své marketingové analýze vychází z několikaletého snižování stavu skotu, který by letos měl pokračovat osmým rokem v řadě. Důvodem pro tento stav jsou stoupající náklady na produkci, regionální problémy se suchem, rozšíření viru Bluetong (katarální horečka ovcí), spíše vlažná poptávka po hovězím mase a vždy nové požadavky bruselské Komise. Podle USDA vytvářejí nové předpisy v oblasti Zelené dohody nebo ochrany zvířat nejistoty.

USDA počítají pro letošní rok v důsledku nízkých početních stavů hovězího dobytka s meziročním poklesem vývozu zvířat o 8 %. Z členských zemí EU by mělo být letos exportováno na 880 000 kusů skotu. Propady se očekávají především v prodejích mladého dobytka do Spojeného království nebo do Maroka. Díky nižšímu vývozu živých zvířat, očekávané vyšší porážkové váze a nižším cenám krmiva by se meziročně měla produkce hovězího masa v EU snížit jen o 1 %.

Vloni přitom došlo k meziročnímu propadu o 4 %. Očekává se rovněž oslabení obchodu s hovězím masem. Dovoz hovězího do členských zemí EU se podle prognózy USDA letos sníží o 3 % na 350 000 t. Rovněž vývoz klesne. Předpokladem je meziroční snížení o 4 % na 600 000 t. Netýká se to ale Polska, kde naopak USDA odhaduje zvýšení exportu na vnitřní trhy EU, ale i do třetích zemí. Významnou destinací má být pro polské hovězí Turecko.

Exit mobile version