Německý Thünen-Institut v Braunschweigu přinesl ve své roční zprávě Steckbriefe zur Tierhaltung informace o produkci a spotřebě masa v Německu v předloňském roce. Spotřeba masa se v posledních 10 letech v Německu držela na poměrně konstantní úrovni přes 7 mil. tun ročně. V roce 2022 však pokračoval již čtyři roky pokračující pokles. Produkce masa se od roku 2001 stále zvyšovala a v roce 2016 dosáhla rekordního množství na úrovni téměř 9 mil. t (v hmotnosti JUT). Od toho roku docházelo k úbytku a v roce 2022 byla zaznamenána produkce masa na úrovni okolo 7,6 mil. t.
Důvodem propadu produkce masa jsou značné poklesy ve stavech prasat, a tím také v produkci vepřového masa. Příčin je několik. Jednak změny ve spotřebních zvyklostech a díky tomu nižší konzumace vepřového masa, jednak omezení exportních možností v důsledku výskytu afrického moru prasat v roce 2020. Částečně se do situace promítly problémy s porážkovými kapacitami během pandemie covid-19. A svoji roli hrají diskuse o welfare chovaných prasat nebo o vlivu farem na životní prostředí.
Přesto zůstává vepřové maso nejoblíbenějším druhem masa pro německé spotřebitele. Mezi lety 1999 a 2022 se ale jeho průměrná roční spotřeba snížila z téměř 55 na 40,2 kg/osobu. Produkce vepřového masa se v Německu v uplynulých 20 letech zvýšila ze 4,1 mil. t na 5,6 mil. t v roce 2016. Od té doby ale nastal pokles až na 4,5 mil. t v předloňském roce.
Zvlášť razantní vývoj zaznamenala produkce i spotřeba drůbežího masa v Německu. Produkce se zvýšila ze 748 tis. t v r. 1999 na 1,6 mil. t v r. 2022. Spotřeba drůbežího masa se dostala předloni na téměř 1,8 mil. t. Průměrná spotřeba drůbežího masa činila 21,4 kg/osobu a rok (2022). Je třeba zmínit, že také u drůbežího masa byl v posledních 2 letech zaznamenán pokles v produkci i spotřebě.
Produkce hovězího masa klesla od r. 2000 z téměř 1,3 mil. t (v JUT) na téměř 1,06 mil. t v r. 2022. Odpovídá to aktuální průměrné spotřebě 12,7 kg/osobu. V porovnání s rokem 2021 došlo k poklesu o téměř 1 kg/osobu a rok. Celková spotřeba masa se nejprve snížila v důsledku BSE na téměř 1 mil. t v roce 2009. Potom se zvýšila na více jak 1,1 mil. t v r. 2020. Od té doby však pomalu klesá.
Porovnání produkce a průměrné spotřeby masa v r. 2022 v Německu a ČR ukazuje tabulka. Pokud bychom celkovou produkci masa v Německu v r. 2022 (7,6 mil. t) podělili počtem obyvatel (84,3 mil.), vychází průměrná produkce na 1 Němce 90,15 kg. Pokud bychom takhle spočítali situaci v ČR (447 317 t produkce a 10,5 mil. obyvatel), vychází průměrná produkce 42,6 kg na osobu a rok. Porovnání průměrné produkce a průměrné spotřeby ukazuje jasně, že Německo je v produkci masa stále přebytkové (necelých 16 kg/osobu navíc), ale v ČR nám chybí průměrných 38,3 kg masa na osobu a rok. Chybějící množství musíme logicky dovézt ze zahraničí. Naštěstí pro naše talíře existují v EU země s nadprodukcí masa. Ale jak dlouho ještě?
Tab.: Srovnání produkce a průměrné spotřeby masa v Německu a v ČR v r. 2022 (pramen: Fleischwirtschaft 12/2023; ČSÚ)
Německo | Česká republika | ||
Produkce masa v tis. tun JUT | vepřové | 4 500 | 208,6 |
hovězí | 1 060 | 68,6 | |
drůbeží | 1 600 | 170,0 | |
Průměrná spotřeba masa v hodnotě na kosti v kg/osobu a rok | vepřové | 40,2 | 43,9 |
hovězí | 12,7 | 8,9 | |
drůbeží | 21,4 | 28,1 |