Intenzivní chov králíků zaměřený na produkci masa započal ve 20. letech minulého století v jižní Kalifornii a v 70. letech také v některých evropských zemích (Itálie, Francie, Španělsko, Belgie a Německo). Současná světová produkce králičího masa dosahuje ročně přibližně 1,4 miliony tun (Cullere a Dalle Zotte, 2018). Největším producentem je Asie (podíl 75,3 %), následuje Evropa (21,3 %) a s dalekým odstupem Afrika (7,06 %) a Severní a Jižní Amerika (1,23 %). Nejvíce králičího masa dodává na trh Čína, v r. 2016 to bylo 849 150 tun. Následují Severní Korea (172 680 t), Egypt (65 602 t), Itálie (54 397 t), Španělsko (50 552 t) a Francie (48 396 t). Evropa představuje druhý největší produkční region králičího masa ve světě.
Evropa hraje rovněž důležitou úlohu v zahraničním obchodě s králičím masem, kde se podílí téměř z 93 % na světovém dovozu a z 67 % na vývozu této komodity (tab.).
Tab.: Top 10 světových dovozců a vývozců králičího masa (pramen: Cullere a Dalle Zotte, 2018)
Top 10: import králičího masa | tuny | top 10: export králičího masa | tuny |
Německo | 5 427 | Čína | 9 750 |
Belgie | 4 825 | Španělsko | 5 624 |
Rusko | 3 305 | Belgie | 5 559 |
Portugalsko | 3 103 | Francie | 5 272 |
Itálie | 2 619 | Maďarsko | 4 881 |
Francie | 2 323 | Argentina | 1 583 |
Česká republika | 1 234 | Itálie | 816 |
USA | 837 | Nizozemsko |
789 |
Nizozemsko | 757 | Česká republika | 493 |
Bahrajn | 685 | Německo | 333 |
Celosvětově není konzumace králičího masa příliš oblíbená, je spíše omezená na země kolem Středozemního moře (Alžírsko, Kypr, Egypt, Francie, Itálie, Malta, Portugalsko a Španělsko) a některé další evropské státy (Belgie, Česká republika, Německo, Lucembursko). Spotřeba králičího masa se pohybuje pod 3 % z celkové spotřeby masa v EU. Podle Českého statistického úřadu spotřeba králičího masa v ČR pozvolna klesá. Zatímco v roce 2007 dosahovala průměrně 2,6 kg/osobu, v r. 2011 to již bylo méně jak 2 kilogramy (1,8 kg/osobu a rok) a předloni, v r. 2016 již pouhých 0,8 kg.
(V článku byly použity údaje z publikace: Cullere, M., Dalle Zotte, A. (2018): Rabbit meat production and consumption: State of knowledge and future perspectives. Meat Science, 143, 137-146
Kam