Potravinářský průmysl v Německu zaznamenal vloni celkový obrat ve výši 216,451 mld. euro (do statistiky zahrnuty podniky s 50 a více zaměstnanci). Na prvním místě s tržbami 47,06 mld. euro (podíl 21,7 %) se umístil obor zpracování masa. S odstupem přibližně 8,5 mld. skončil na druhé pozici mlékárenský průmysl (38,45 mld. euro). Třetí příčku drží odvětví výroby pečiva a těstovin s 23,67 mld. euro.

Uvedená tři odvětví dominují také mezi největšími zaměstnavateli v potravinářství. Vloni bylo v německém potravinářském průmyslu (podniky s 50 a více pracovníky) zaměstnáno 637 776 lidí. Nejvíce jich pracovalo ve výrobě pečiva a těstovin (191 648), druhým největším zaměstnavatelem byl masný průmysl (150 118 pracovníků) a třetím obor zpracování mléka (45 255). Vloni fungovalo v Německu 1 484 podniků v jatečnictví nebo zpracování masa včetně drůbežího masa. Němci oddělují masný průmysl od řemeslné malovýroby (Fleischerhandwerk). Vloni klesly tržby v odvětví řemeslného zpracování masa meziročně o 1,67 % na 16,775 mld. euro. Přitom 27,5 % provozoven zůstal obrat oproti roku 2021 stejný, 29,1 % obrat vzrostl, ale 43,4 % firem zaznamenalo propad tržeb. Prodej masných výrobků se podílel na obratu v řemeslné malovýrobě 54,2 %, prodej vepřového masa 20,7 %, hovězí a telecí tvořilo vloni 12,6 % obratu, drůbež 5,2 % a ostatní sortiment 7,3 %. Ve srovnání dat z loňského roku s obdobím před pandemií covid-19 (rok 2019) se podíly změnily jen maximálně o 0,2 %. V roce 2021 existovalo v Německu 10 870 řeznictví s dalšími 7 877 filiálkami. Nejvíc jich evidovali v Bavorsku (2 972 provozoven a 1 899 filiálek), následovalo Bádensko-Württembersko (1 811 a 1 265 filiálek) a Severní Porýní-Vestfálsko (1445 a 802 filiálek). Tzv. Party servis se podílel v r. 2022 na tržbách 5,5 % (předloni jen 2,0 %), teplé občerstvení 8,6 %.

Připraveno z přílohy časopisu Fleischwirtschaft 7/2023: Daten, Märkte, Fakten!