Během posledních 60 let se v Norsku spotřeba masa zdvojnásobila. V 50. letech 20. století zkonzumoval každý Nor průměrně 35 kg masa ročně. Do 80. let probíhal poměrně strmý růst spotřeby masa. Zvyšování zájmu o maso souviselo s vzestupem kupní síly obyvatelstva. V roce 1959 utratili Norové za potraviny v průměru 45 % svých příjmů, v roce 2020 to bylo již jen 11 %. Od 80. let se spotřeba masa zvyšovala jen mírně a od r. 2007 se ustálila na hladině okolo 70 kg/osobu a rok.
Ve srovnání s dalšími severskými státy mají Norové nejnižší spotřebu masa. Švédové, Dánové a Islanďané zkonzumují za rok v průměru o 5 (Švédsko), 12 (Dánsko), nebo 22 kg (Island) více masa. Z hlavních druhů masa dominuje v Norsku vepřové, stejně jako tomu bylo i v r. 1959 (viz tab. 1). Tehdy snědli Norové přibližně stejné množství také hovězího masa (okolo 14 kg/osobu a rok). Spotřeba kuřecího masa byla tehdy zanedbatelná. Dnes ale Norové spotřebují více kuřecího masa než hovězího (tab. 2). Průměrná spotřeba skopového masa je v Norsku vysoká – okolo 5 kg/osobu a rok. V Evropě sní více skopového jen na Islandu nebo v Řecku. Norové mají poměrně vysoký příjem živočišných bílkovin. I když ve srovnání s ČR je průměrná spotřeba masa téměř o 10 kg nižší, kompenzují to konzumací ryb. Ta je s 50 kg/osobu a rok jedna z nejvyšších v Evropě. Dánové např. konzumují ročně na osobu okolo 20 kg ryb.
Tab. 1: Vývoj spotřeby masa v Norsku v letech 1959-2021 (pramen: Ueland et al., 2022)
Druh masa |
domácí spotřeba masa v tunách JUT |
|||
1959 |
1989 | 2019 |
2021 |
|
hovězí |
48 300 |
73 600 | 100 000 |
103 000 |
vepřové |
50 300 |
82 600 | 133 100 |
138 300 |
skopové |
15 100 |
24 900 | 24 400 |
25 900 |
koňské |
2 200 |
800 | 0 |
0 |
drůbeží |
2 500 |
19 300 | 107 400 |
116 000 |
v kg/osobu a rok |
34,0 |
48,3 | 68,7 |
71,3 |
Tab. 2: Průměrná spotřeba masa v hodnotě na kosti v Norsku v r. 2020 (pramen: Ueland et al., 2022)
Druh masa |
v kg/osobu a rok |
hovězí |
19,5 |
vepřové |
26,1 |
skopové |
4,8 |
drůbeží |
20,2 |
celkem |
70,6 |
Použitá literatura:
Ueland, Ø., Rødbotten, R., Varela, P. (2022): Meat consumption and consumer attitudes – A Norwegian perspective. Meat Science, 192; 108920