V roce 2023 utržil sektor výroby potravin v Německu 229,92 mld. euro. Na prvním místě z hlediska ceny produkce se umístil masný průmysl (firmy s 50 a více zaměstnanci) s 49,97 mld. euro, což představovalo 21,7 %. Německý potravinářský průmysl (firmy s 50 a více zaměstnanci) zaměstnával vloni 622 221 lidí, z toho masný průmysl dal práci 149 600 lidem. Nejvíce zaměstnanců (192 606) pracovalo vloni v pekařském odvětví.

Vloni fungovalo v německém masném průmyslu 1 475 podniků včetně zpracování drůbeže. V řemeslné malovýrobě (Fleischerhandwerk) bylo evidováno 10 335 podniků a 6 813 filiálek. V malovýrobě pracovalo 138 100 lidí, obrat sektoru byl 18,6 mld. euro (údaje za německou malovýrobu jsou za rok 2022). Nejvíce filiálek funguje v Bavorsku (v r. 2022 celkem 2 833 a 1 704 filiálek). V sousedním Bádensku-Württembersku jich bylo 1 713 (a 1 027 filiálek). Vloni podle afz Barometer stoupl obrat 56,2 % firmám, 21,9 % hlásilo stagnaci a u 21,9 % došlo k poklesu tržeb. Na obratu se v řemeslné malovýrobě podílely masné výrobky 55,9 % (v r. 2022 to bylo 54,2 %), vepřové maso 18,9 % (r. 2022: 20,7 %), hovězí a telecí maso 12,2 % (12,6 % v r. 2022), drůbeží maso 4,9 % (5,2 % v r. 2022), ostatní sortiment se na obratu podílel vloni 8,1 %.

Průměrná spotřeba masa v hodnotě ekvivalentu maloobchodní váhy (Fleischverzehr) byla v r. 2022 na osobu 52,0 kg. Z toho bylo vepřové maso na prvním místě s 29,0 kg, drůbežího masa zkonzumovali Němci 12,7 kg, hovězího a telecího masa 8,7 kg. Na skopové a kozí maso připadlo 0,6 kg, na vnitřnosti 0,3 kg a ostatní druhy mas 0,7 kg.

Masných výrobků spotřeboval v roce 2022 průměrný Němec 25,0 kg (toto snězené množství je obsažené ve spotřebě masa). Nevíce chutnají tzv. měkké salámy (Brühwurst), kterých spořádali průměrně 6,2 kg/osobu a rok. Na druhé místě to byly celosvalové masné výrobky (Pökelware) s 4,5 kg a stejné množství připadlo i na fermentované salámy (4,5 kg). Párků snědl průměrný Němec předloni 3,6 kg, na populární Bratwurst (klobása k opékání) připadlo 2,4 kg, na vařené masné výrobky 1,9 kg, na aspiky 0,5 kg a na ostatní masné výrobky 1,4 kg. Jak vypadala vloni produkce hlavních tří kategorií mělněných masných výrobků (tzv. Wurstwaren) ukazuje tab. 1:

Tab. 1: Vývoj produkce tří hlavních kategorií mělněných masných výrobků v Německu v letech 2023 a 2022 (pramen: Daten, Märkte, Fakten! Die Branche im Überblick/Marktanalyse 2024)

  Objem v tunách průměrná cena v euro/kg
  2022 2023 % 23/22 2022 2023 % 23/22
Celkem 1 342 374 1 318 306 -1,8 6,08 6,69 +10,0
Rohwurst 337 245 338 440 +0,4 8,08 8,85 +9,5
Brühwurst 881 523 857 803 -2,7 5,29 5,88 +11,2
Kochwurst 123 606 122 063 -1,2 6,18 6,76 +9,4

Rohwurst: fermentované salámy; Brühwurst: měkké salámy a párky; Kochwurst: vařené masné výrobky

Tab. 2: Vývoj produkce sektoru německého jatečnictví v období 2014-2023 (pramen: Daten, Märkte, Fakten! Die Branche im Überblick/Marktanalyse 2024)

2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
produkce vepřového masa v mil. t ekvivalentu jatečně upravených těl (JUT)
5,51 5,56 5,58 5,50 5,36 5,23 5,11 4,96 4,50 4,18
produkce hovězího masa (bez telat a mladého skotu) v mil. t ekvivalentu JUT
1,08 1,08 1,09 1,07 1,06 1,05 1,04 1,01 0,98 0,99
počet poražených prasat v mil. zvířat
58,8 59,3 59,4 58,3 56,8 55,1 53,3 51,8 47,1 43,8
počet poraženého skotu včetně telat v mil. zvířat
3,57 3,55 3,61 3,52 3,46 3,39 3,26 3,24 3,00 2,99

Z tabulky 2 je patrné, že produkce vepřového masa dosáhla vrcholu v roce 2016 s 5,58 mil. t a 59,4 mil. poražených prasat. Od té doby rok co rok produkce klesá, vloni se dostala na 4,18 mil. t. U hovězího masa se dá spíše mluvit o stagnaci, v uplynulých 10 letech se produkce hovězího masa (bez telecího a masa mladého skotu) pohybovala mezi 1,09 mil. t (2016) po 0,98 mil. t v r. 2022.