Vloni dosáhla v Německu produkce masa 7,6 mil. t ve váze jatečně upravených těl (JUT). Oproti roku 2021 došlo k poklesu o 8,3 %. Snížil se rovněž vývoz masa a masných výrobků, meziročně o 3,3 % na 3,8 mil. t. Dovoz masa a masných výrobků vloni naopak stoupl o 5,4 %. Přesto Němci vyvezou více masa, než kolik ho nakoupí v zahraničí (vloni 2,7 mil. t).
Průměrná spotřeba masa v hodnotě na kosti (tzv. Fleischverbrauch) rovněž meziročně klesla (minus 6,1 %) a vloni činila 77,5 kg/osobu. V hodnotě tzv. váhy maloobchodního prodeje (Fleischverzehr) klesla o 7,4 % na 52,0 kg/osobu a rok. V roce 2021 byla průměrná spotřeba masa 55,0 kg/osobu. Stupeň samozásobení masem dosáhl vloni v Německu 116 % a oproti r. 2021 klesl o 1,9 %. Vývoj průměrné spotřeby masa v uplynulých 30 letech ukazuje tabulka.
Tab.: Vývoj průměrné spotřeby masa v kg/osobu v Německu v hodnotách maloobchodní váhy (Fleischverzehr) (pramen: Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft)
1992 | 1997 | 2002 | 2007 | 2012 | 2017 | 2022 | |
hovězí* | 13,2 | 10,0 | 8,3 | 8,9 | 9,1 | 10,0 | 8,7 |
vepřové | 39,3 | 39,0 | 39,4 | 40,5 | 38,7 | 36,1 | 29,0 |
drůbeží | 7,4 | 8,9 | 10,4 | 10,8 | 11,3 | 12,4 | 12,7 |
celkem | 62,9 | 60,8 | 60,4 | 62,4 | 60,9 | 60,0 | 52,0 |
*hovězí maso včetně telecího
Během třiceti let se tak průměrná spotřeba masa v Německu snížila o 10 kg/osobu a rok.