Vloni dosáhla v Německu produkce masa 7,6 mil. t ve váze jatečně upravených těl (JUT). Oproti roku 2021 došlo k poklesu o 8,3 %. Snížil se rovněž vývoz masa a masných výrobků, meziročně o 3,3 % na 3,8 mil. t. Dovoz masa a masných výrobků vloni naopak stoupl o 5,4 %. Přesto Němci vyvezou více masa, než kolik ho nakoupí v zahraničí (vloni 2,7 mil. t).

Průměrná spotřeba masa v hodnotě na kosti (tzv. Fleischverbrauch) rovněž meziročně klesla (minus 6,1 %) a vloni činila 77,5 kg/osobu. V hodnotě tzv. váhy maloobchodního prodeje (Fleischverzehr) klesla o 7,4 % na 52,0 kg/osobu a rok. V roce 2021 byla průměrná spotřeba masa 55,0 kg/osobu. Stupeň samozásobení masem dosáhl vloni v Německu 116 % a oproti r. 2021 klesl o 1,9 %. Vývoj průměrné spotřeby masa v uplynulých 30 letech ukazuje tabulka.

Tab.: Vývoj průměrné spotřeby masa v kg/osobu v Německu v hodnotách maloobchodní váhy (Fleischverzehr) (pramen: Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft)

  1992 1997 2002 2007 2012 2017 2022
hovězí* 13,2 10,0 8,3 8,9 9,1 10,0 8,7
vepřové 39,3 39,0 39,4 40,5 38,7 36,1 29,0
drůbeží 7,4 8,9 10,4 10,8 11,3 12,4 12,7
celkem 62,9 60,8 60,4 62,4 60,9 60,0 52,0

*hovězí maso včetně telecího

Během třiceti let se tak průměrná spotřeba masa v Německu snížila o 10 kg/osobu a rok.