Německý Thünen-Institut zveřejnil na svých stránkách data k produkci a spotřebě masa v zemi (https://www.thuenen.de/de/themenfelder/nutztierhaltung-und-aquakultur/nutztierhaltung-und-fleischproduktion-in-deutschland). Spotřeba masa na celostátní úrovni klesla podle nových čísel BZL (Bundesinformationszentrum Landwirtschaft) ze 7 mil. t v roce 2010 na 5,934 mil. t v roce 2023. To odpovídá průměrné spotřebě v hodnotě „maso na kosti“ (ekvivalent váhy JUT; německy Fleischverbrauch) 83 kg na osobu a rok a průměrné spotřebě masa v ekvivalentu „maloobchodní váhy“ (retail weight equivalent, německy Fleischverzehr) 61 kg. Na druhé straně produkce masa od krize BSE v roce 2001 téměř každý rok rostla – měřeno v objemu porážek – a v roce 2016 dosáhla téměř 8,8 mil. t v JUT. Od té doby nastal pokles na 7,18 mil. t v roce 2023.

Hlavním tahounem tohoto poklesu je výrazný propad početních stavů prasat a následně produkce vepřového masa. Hlavními důvody tohoto vývoje jsou změněné spotřební návyky a také výskyt afrického moru prasat (AMP) v roce 2020 a s tím spojený výpadek exportu do třetích zemí, zejména do Číny. Kromě toho docházelo ve stájích k pravidelnému přerůstání prasat v důsledku zpožděných odběrů na jatky kvůli nedostatku porážkové kapacity během pandemie covid-19. Konečně jsou tu i vyšší požadavky a společenská diskuse v oblasti dobrých životních podmínek zvířat a životního prostředí, stejně jako nedostatek perspektivy ze strany trhu a politiky. Celkově tento vývoj vede k velké nejistotě mezi producenty, k zavírání podniků a nedostatku investic do životaschopných farmářských konceptů.

Vepřové maso

Vepřové maso je v Německu stále nejdůležitějším druhem masa. Od roku 2010 do roku 2023 však průměrná spotřeba klesla ze 49 kg na necelých 35 kg na osobu a rok. Naproti tomu objem porážek se za posledních 20 let neustále zvyšoval z přibližně 4,1 mil. t v JUT na přibližně 5,6 mil. t v roce 2016. Od té doby došlo k poklesu produkce na 4,185 mil. t v roce 2023. Navzdory vypuknutí AMP v září 2020 zůstává Německo čistým vývozcem, protože v EU platí regionální koncepce a obchod s vepřovým masem může pokračovat.

Drůbeží maso

Pozitivní vývoj v produkci a spotřebě však lze pozorovat u drůbežího masa. Oproti vepřovému masu se zvýšila produkce i spotřeba drůbežího masa. Objem poražené drůbeže se zvýšil z 1,3 mil. t v roce 2010 na 1,525 mil. t v roce 2023, čímž předběhl význam produkce hovězího masa. V roce 2023 Němci zkonzumovali téměř 1,678 mil. t drůbežího masa. Po poklesu v roce 2022 došlo opět k mírnému nárůstu a odpovídá průměrné spotřebě 19,9 kg na osobu a rok. Rekordních hodnot roku 2020 (pandemie covid-19) však produkce ani spotřeba nedosáhly.

Hovězí maso

Objem produkce hovězího masa klesl z 1,2 mil. t v JUT v r. 2010 na 1 mil. t v roce 2023. Spotřeba v roce 2023 byla 947 000 tun, což odpovídá průměrné spotřebě 11,2 kg na osobu a rok. Pokračuje tak pokles spotřeby, který začal v roce 2017. Produkce hovězího masa celkově klesá kvůli snižování stavů dojnic v Německu.