Německé potravinářství dosáhlo vloni nominální obrat ve výši 232,6 mld. euro. Meziročně došlo ke vzrůstu 6,5 %. Na obratu měl největší podíl (21,8 %) obor zpracování masa. Na druhém místě s podílem 16,1 % se umístily mléko a mléčné výrobky, s 9,5 % třetí skončil sektor pečiva. Do první „pětky“ se ještě dostaly sladkosti (7,9 %) a hotová jídla a ostatní potraviny (7,0 %).

V Německu se podařilo získat v r. 2023 obrat ve výši 151,0 mld. euro (+ 7,7 %), v zahraniční se obrat meziročně zvedl o 4,3 % na 81,6 mld. euro. Téměř tři čtvrtiny exportu potravin skončilo v dalších zemích EU (74,5 %), v nečlenských státech v Evropě dosáhl podíl na zahraničním obratu 11,8 %. Následovala Asie (7,3 %), Severní Amerika (3,4 %) a Afrika (1,8 %). Obrat v Jižní Americe nebo Oceánii nedosáhl ani podílu 1 % (oba kontinenty 0,6 %).

Podle srpnového vydání Fleischwirtschaft bylo v německém potravinářství vloni činných 5 961 podniků, meziročně došlo k poklesu o 0,5 %, přitom v roce 2022 byl propad 2,6 %. Počet zaměstnaných v potravinářském sektoru se zvýšil oproti roku 2022 o 1,2 % na 644 454 lidí. Počet stážistů (učni a studenti) v sektoru představoval 25 414 lidí (stav k září 2023) a meziročně klesl o 3,5 %. Potravinářství v Německu se potýká s nedostatkem odborníků a pracovních sil obecně. Pokles učňů a studentů v odpovídajících oborech je alarmující. V německém potravinářství pracuje 68 % mužů. Neobsazená místa v sektoru jsou z 42 %  technického charakteru, v 41 % jde o potravinářské obory a v 17 % to jsou obchodnické profese.