Německý masný průmysl zvýšil předloni objem produkce meziročně o 1,2 % na 1 551 044 tun masných výrobků. Hodnota vyrobeného zboží ale klesla o 0,5 %. Nejvíce masných výrobků připadlo na kategorii „Brühwurst“, která zahrnuje produkty u nás známé jako měkké salámy a drobné masné výrobky. Meziročně se výrobků skupiny Brühwurst vyprodukovalo o 3,2 % více (959 196 t). Průzkum provedený společností GfK v Norimberku, do kterého bylo zahrnuto 13 000 domácností, ukázal, že obliba masných výrobků kategorie Brühwurst, ale také Rohwurst (fermentované masné výrobky) se za posledních dvacet let v Německu prakticky nezměnila a zůstává stále vysoká. Zvýšil se ale zájem o kategorii Bratwurst (klobásy k opékání), jejíž podíl na nakoupeném množství vzrostl ze 4,1 % v r. 1985 na 9,1 % v r. 2018. Naopak klesl prodej vařených masných výrobků i slaniny.

Podle Spolkového svazu německého masného průmyslu (Bundesverband der deutschen Fleischwarenindustrie e.V., BVDF) se podařilo předloni exportovat v rámci EU 151 476 t masných výrobků. Největší část směřovala do Spojeného království (35 736 t), následovaly země Francie (25 729 t), Dánsko (12 366 t), Nizozemsko (10 193 t) a pětici největších odběratelů uzavírá Belgie (9 068 t). Z jiných členských zemí EU bylo naopak do Německa importováno 93 849 t masných výrobků. Na prvním místě z Rakouska (27 928 t), následovaly země Nizozemsko (17 347 t), Itálie (17 660 t), Francie (9 107 t) a Polsko (7 763 t).


Kam