Zářijové číslo časopisu Fleischwirtschaft zveřejnilo index cenové hladiny masa v evropských zemích za rok 2022. Zdrojem dat byl Eurostat. Jak uvádí přiložená tabulka, nejdráž bylo vloni ve Švýcarsku, naopak nejlevnější maso měli v Rumunsku, resp. v Turecku. Průměr v EU-27 měl hodnotu 100. V Česku jsme měli podprůměrné ceny na úrovni 89,8 (20. místo), ještě levněji bylo na Slovensku (index 86,2).

Švýcarsko stojí s indexem 233,0 vysoko nad ostatními zeměmi, ať z EU či mimo. Prakticky shodné ceny masa (index 120,7, příp. 120,4) evidoval Eurostat v Německu a Rakousku. Téměř na průměru EU byli vloni s indexem 102,2 Slovinci. V Česku nám vyšly stejné ceny, jako v Portugalsku či Španělsku. Přes mediální zprávy, jak drahé je Chorvatsko, byl tamní index cen masa vloni 84,2, tj. o přibližně 5 bodů pod námi. Hodně levné maso měli v Polsku a ještě levnější v Rumunsku. Pořadí uzavřeli Turci s indexem 53,0.

Švýcarsko 233,0 Dánsko 94,5
Island 169,3 Řecko 91,4
Norsko 144,1 Portugalsko 90,8
Lucembursko 136,1 Česko 89,8
Francie 125,5 Španělsko 89,6
Německo 120,7 Slovensko 86,2
Rakousko 120,4 Chorvatsko 84,2
Belgie 116,4 Srbsko 79,5
Itálie 112,3 Albánie 73,4
Švédsko 111,7 Maďarsko 72,9
Finsko 109,2 Bulharsko 68,1
Nizozemsko 107,2 Černá Hora 67,3
Irsko 106,8 Polsko 64,1
Slovinsko 102,2 Rumunsko 62,8
EU-27 100,0 Turecko 53,0