Příznivé klimatické podmínky, rozlehlé pastviny, přírodní zdroje vody, nízké výrobní náklady s ohledem na pracovní sílu i energii – to vše spolu s dobře vybavenou moderní infrastrukturou zvýhodňuje produkci hovězího masa v Jižní Americe. Vytváří tak potenciál pro úspěšný export do zámoří. Není proto divu, že se v top 10 světových vývozců hovězího masa umisťuje v posledních letech hned čtveřice zemí ze zmíněného kontinentu. V roce 2020 se Brazílie ocitla na prvním místě, na páté příčce byla Argentina a na osmé a deváté pozici Uruguay a Paraguay (tab.). Podíl těchto jihoamerických zemí na světovém exportu dosáhl před 2 lety 38 %. Země jsou sdružené v hospodářské unii Mercosur.

Nejdůležitějším odběratelem hovězího z Jižní Ameriky je Čína. Jen v Brazílii nakoupila nejlidnatější země světa 848 400 t hovězího masa. Argentina prodala do Číny přibližně 75 % svého exportu hovězího, což znamenalo okolo 23 % tamního dovozu. V r. 2020 nakoupila Čína hovězí v 29 zemích. Rusko dovezlo v tomtéž roce ze zahraničí 333 000 t hovězího, přitom v r. 2013 to bylo okolo 813 800 t.

Pro vysoce hodnotné výsekové hovězí maso z Jižní Ameriky patří mezi nejvýznamnější trhy USA, Kanada, EU a Spojené království.

Tab.: Top 10 vývozců hovězího masa v roce 2020 (pramen: Fleischwirtschaft 1/2022)

Země

v 1 000 t

v %

země 

v mil. euro

v %

Brazílie

2 539

23,50

Brazílie

6 525

14,9

Austrálie

1 476

13,66

Austrálie

6 002

13,7

USA

1 341

12,41

USA

5 742

13,1

Indie

1 284

11,88

Indie

2 449

5,6

Argentina

819

7,58

Argentina

2 381

5,4

Nový Zéland

638

5,90

Nizozemsko

2 270

5,2

Kanada

513

4,75

Nový Zéland

2 106

4,8

Uruguay

412

3,81

Kanada

1 931

4,4

Paraguay

371

3,43

Irsko

1 928

4,4

EU

350

3,24

Uruguay

1 383

3,2

top 10

9 743

90,16

top 10

32 717

74,7

svět celkem

10 805

100,00

svět celkem

43 729

100,00