Začalo to v Západním Berlíně počátkem 70. let. Za 50 let se stal z döner kebab nejoblíbenější produkt německých fast-foodových provozoven. Denně ho snědí v Německu 550 tun! A denní tamní produkce dosahuje 1 110 tun. Polovina německé výroby kebabů se tak vyváží za hranice. V zemi funguje na 18 500 stánků prodávajících döner kebab. Jejich souhrnný roční obrat dosahuje 9 mld. euro! Je to víc, než u hvězdných značek systémové gastronomie, jako McDonald´s, Burger King nebo Nordsee und Co. Průměrná cena porce byla v období 2016-2019 napříč Německem mezi 4-5 euro, v letech 2023-2024 se zvýšila na 6-7 euro.

Dnes je německý döner-kebab známý v Dubaji, Spojeném království, Irsku, USA, Kanadě i na Blízkém východě. Největším výrobcem v EU je berlínská Kaplan-Group vlastněná Remzi Kaplanem. Obrat se aktuálně pohybuje kolem 2,5 mld. euro (2023) a skupina zaměstnává na 60 000 lidí. Historický má ale döner kebab svůj původ v Turecku, resp. v Osmanské říši. Původně se také psal s „p“ (kebap). Grilované maso připravované na rožni se z Istanbulu rozšířilo do dalších měst Osmanské říše již na začátku 19. století. V restauracích v Istanbulu se nabízí jako döner kebab od 40. let a pouliční prodej začal v 60. letech. Döner kebab se však v Turecku nikdy nestal tak populární jako v Německu.

Döner kebab se skládá ze čtyř až pěti vrstev marinovaného libového masa, po každé následuje vrstva tučnějšího masa z žebra nebo vysokého roštěnce. Bloky kebabů se formují do vejčitého, kuželovitého nebo kulovitého tvaru. Používá se nahrubo odblaněné skopové či jehněčí, telecí nebo hovězí maso. Podle berlínského „Döner-Erlass“ z roku 1989 nesmí podíl mletého masa přesáhnout 60 %. Toto pravidlo přijaly i další spolkové země v Německu. Kromě soli, koření, vajec, cibule, oleje, mléka a jogurtu nejsou povolené žádné další složky. Kebab z kuřecího nebo krůtího masa se může připravovat pouze z odpovídajících druhů masa a podíl kůží nesmí přesáhnout 18 %. Drůbeží döner kebab neobsahuje žádné mleté maso. Pokud produkt obsahuje strouhanku nebo sójovou bílkovinu, musí mít tuhle skutečnost obsaženou v názvu a nesmí se už označovat jako döner kebab.

(připravené z článku Inge König: Der Dreh mit dem Spiess. Fleischwirtschaft, 105, č. 1-2; 14-19.