Ing. Václav Šedivý právě vydal ve svém táborském nakladatelství další pozoruhodnou knihu. Doplnil a rozšířil své dílo „České masné výrobky“, které nyní vstoupily na trh v 7. rozšířeném vydání. Oproti předešlé verzi s 253 recepturami obsahuje nyní kniha dalších 206 původních výrobků. Čtenář má tak k dispozici úctyhodných 459 druhů a variant nejrůznějších masných výrobků a produktů z masa.

Ing. Šedivý rozdělil výrobky podle současné české legislativy (Vyhláška č. 69/2016 Sb.), přitom se ale také držel tradičního členění, jak známe před rokem 1990. Ve velké skupině tepelně opracovaných masných výrobků tak čtenář najde podskupiny „drobné masné výrobky“,  „měkké salámy“, „speciální masné výrobky“, „vařené masné výrobky“, „pečené masné výrobky“, „uzená masa“ a „polévky“. Následují „vyhláškové“ skupiny tepelně neopracované masné výrobky, tepelně neopracované masné výrobky pro tepelnou úpravu, trvanlivé tepelně opracované masné výrobky a trvanlivé fermentované masné výrobky. Bohaté zastoupení (celkem 90 receptur) je ve skupině konzervy, v kapitole polokonzervy je zařazeno 18 výrobků.

Receptury jsou uvedené přehledně v tabulkách i s odkazem na původní zdroje (podnikové, normy nebo ČSN). Výčet základních surovin, přísad a technologických obalů je vztažený na 100 kg hotového výrobku. Nechybí ani technologický postup. Receptury masných výrobků doplnil Ing. Šedivý na začátku knihy kapitolou „úvod do masné výroby“, dále cennými „přepočty receptur“ a seznamem použitých zkratek. V závěru pak nechybí abecední i jmenný rejstřík. Kniha má 528 stran a v současnosti se jedná o nejkomplexnější sbírku receptur masných výrobků. Objednat lze dílo na adrese Ing. Václav Šedivý – nakladatelství OSSIS, Klokotská 115, 390 01 Tábor. E-mail: objednavky@ossis.cz; tel. 381 263 560; 602 941 823


Kam