Jak nejlépe standardizovat obsah soli v sušených šunkách?

Jak nejlépe standardizovat obsah soli v sušených šunkách?

Španělsko je v Evropě největší výrobce sušených šunek. Výzkumný ústav IRTA v provincii Girona se problematice sušených šunek věnuje po desítky let. Týmy badatelů pravidelně zveřejňují výsledky svých experimentů v prestižním časopise Meat Science. Nedávno publikovali článek zabývající se modelováním příjmu soli masem za účelem standardizace obsahu soli ve finálních sušených šunkách.

Existuje rozdíl mezi údržností hovězího nebo vepřového čerstvého masa?

Existuje rozdíl mezi údržností hovězího nebo vepřového čerstvého masa?

V experimentu byly použity vepřové pečeně a hovězí nízký roštěnec (anatomicky stejné svaly: m. longissimus lumborum), které pocházely od 6 kusů skotu (porážková váha 509 ± 24 kg) nebo od 6 prasat (117 ± 13 kg). Po porážce proběhlo chlazení po dobu 48 h, následně byly z pravých půlek odebrány pečeně a nízké roštěnce.

Produkce masa v EU v roce 2023 (předběžné výsledky)

Produkce masa v EU v roce 2023 (předběžné výsledky)

Eurostat již zveřejnil data o produkci masa (ve váze jatečně upravených těl, JUT) za rok 2023 ve většině členských zemí EU. Zatím chybí údaje z Itálie, která patří mezi 5-6 největších producentů hlavních druhů mas, k dispozici nejsou ani údaje z Řecka, příp. některých dalších zemí s minoritní produkcí z pohledu celkové produkce EU-27. I tak si ale můžeme udělat představu o aktuálním vývoji produkce masa v EU.

Produkce masa v ČR v roce 2023

Produkce masa v ČR v roce 2023

Za celý rok 2023 bylo vyprodukováno na českých jatkách 435 908 tun masa. Do celkového poklesu o 2,6 % se promítla nižší produkce vepřového (197 859 tun; −5,2 %) a drůbežího masa (167 687 tun; −1,3 %), zatímco produkce hovězího se mírně zvýšila (70 230 tun; +2,4 %).