
O loňském exportu vepřového masa
Členské země EU vyvezly vloni 4,361 mil. t vepřového masa. Meziročně došlo jen k nepatrnému poklesu 0,3 %. Celosvětově je největším exportérem vepřového masa EU, následovaná USA, Brazílií a Kanadou.
Členské země EU vyvezly vloni 4,361 mil. t vepřového masa. Meziročně došlo jen k nepatrnému poklesu 0,3 %. Celosvětově je největším exportérem vepřového masa EU, následovaná USA, Brazílií a Kanadou.
Produkce hovězího masa dosáhla vloni v EU 6,57 mil. t v hmotnosti jatečně upravených těl (JUT). V meziročním srovnání to byl nárůst 2,9 %. Zastavil se tak několik let trvající pokles, loňská hodnota produkce dosáhla 96,7 % roku 2021.
Vloni bylo v EU poraženo 221,64 mil. prasat, což oproti roku 2023 znamenalo nárůst 0,8 %. Bylo to ale jen 88,8 % ve srovnání s rokem 2021 (porážka 249,57 mil.). Produkce vepřového masa dosáhla vloni v EU 21,045 mil. t v hmotnosti jatečně upravených těl (JUT). V meziročním srovnání to byl nárůst necelé 2 %.
Döner kebab se skládá ze čtyř až pěti vrstev marinovaného libového masa, po každé následuje vrstva tučnějšího masa z žebra nebo vysokého roštěnce. Bloky kebabů se formují do vejčitého, kuželovitého nebo kulovitého tvaru. Používá se nahrubo odblaněné skopové či jehněčí, telecí nebo hovězí maso.
Odpověď na tuto otázku hledal kolektiv australských a skotských odborníků. Proběhly dva experimenty v lednu nebo květnu 2022. Při něm bylo po 30 baleních vepřových kýt nebo plecí skladováno při 4 různých teplotních režimech (-0,5; 2; 4 °C, nebo v 8-10 °C) a byla sledována údržnost masa.
Při zpracování červeného masa se v uplynulých desetiletích rozšířilo balení v ochranné atmosféře s vysokým podílem kyslíku (HiOx-MAP), které obsahuje 70 % – 80 % O2 v kombinaci s 20 % – 30 % CO2 s cílem zachovat atraktivní jasně červenou barvu masa. Prostředí s vysokým obsahem kyslíku však podporuje oxidaci lipidů a proteinů v mase.