


Produkce masa v ČR v roce 2024: více vepřového, více drůbežího a méně hovězího z vlastních porážek
Podle informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) se z českých chovů na jatky v Česku nebo ze zahraničí v roce 2024 dodalo meziročně stejné množství jatečného skotu a drůbeže, dodávky jatečných prasat se zvýšily. Vyjádřeno v mase...
Bakterie Carnobacterium maltaromaticum dokáže prodloužit údržnost masa
Kolektiv pracovníků z Brazílie, Francie a Belgie testoval bio-ochranné účinky tří kmenů C. maltaromaticum proti B. thermosphacta a Pseudomonas fluorescens v prostředí mletého hovězího masa a na plátcích dušené šunky.

Kolik masa sníst denně?
Belgičtí autoři De Smet a Van Hecke publikovali vloni v časopise Meat Science přehledový článek s názvem Meat products in human nutrition and health – About hazards and risks. V části 7 nazvané Safe levels of unprocessed and processed meat consumption (v překladu Bezpečná množství konzumace nezpracovaného a zpracovaného masa) se zabývají právě otázkou, kolik masa může člověk denně sníst, aniž by se vystavoval riziku, že se u něj časem vyvine některá ze známých „non-communicable diseases“ (NCDs; nepřenosné nemoci), jako je kolorektální karcinom, kardiovaskulární nemoci nebo cukrovka 2. typu.

Nejčastější alimentární infekce v EU v roce 2023
V roce 2023 byly první a druhou nejčastěji hlášenou zoonózou u lidí kampylobakterióza (148 181 případů; meziročně + 8 956) a salmonelóza (77 486 případů; meziročně + 12 008). U obou infekcí tak byl pozorován nárůst absolutního počtu případů ve srovnání s rokem 2022.

Danish Crown se ziskem 140 milionů euro a přesto v krizi?
Obrat Danish Crown se v hospodářském roce 2023/2024 (skončil 30. 9. 2024) meziročně zvýšil o nepatrných 0,3 % a dosáhl 9,09 mld. euro. Výsledek před zdaněním a odpisy se zvýšil meziročně o 1,2 % na 326 mil. euro.