Josef Tašl byl poslední z řeznických mistrů rodu Tašlů z Veselí nad Moravou, kteří žili v tomto městě od 18. století. Vystudoval speciální řeznickou školu v Lipsku a velkou část profesního života strávil ve Zlíně a v Uherském Hradišti, kde vyučoval řeznické učně. Ve 30. letech 20. století napsal dvě knížky – Odbornou nauku pro řezníky a uzenáře s podtitulem „učebnice odborných škol pokračovacích pro učně řeznické a uzenářské“ a s 50 recepturami na 112 stranách „Receptář“. Obě dílka v jednom svazku nyní vydává táborské nakladatelství Ing. Šedivého OSSIS.

Z Odborné nauky pro řezníky a uzenáře se můžete dozvědět, jakým způsobem se připravovalo dílo na výrobu uzenin a salámů, jakým způsobem se udilo a jak se daly masné výrobky uskladnit. Autor nezapomněl ani na postupy při výrobě masových konzerv. Receptář je sestaven velice přehledně, každý výrobek má svoji stránku, na které je v rámečcích popsána surovinová skladba, použité koření a vlastní výrobní postup.

Knihu lze objednat na adrese:

Ing. Václav Šedivý – nakladatelství OSSIS

Klokotská 115; 390 01 Tábor

Tel. +420 381 263 560; e-mail: sedivy@ossis.cz


Kam